Mimoza Ağacı Çiçeği

Mimoza, Akasya ağacı kökeninden gelen bir çiçektir. Bu çiçek türü birçok alanda kullanılıyor. Bunlar; süs çiçeği, bitkisel çaylar, kesme çiçek aynı zamanda parfümeri yapımıdır. Böylece güzel kokusunun ve etkileyici görüntüsünün yanı sıra birçok özelliğe sahip olduğunu da anlayabiliyoruz.

Mimoza çiçeği, anavatan olarak Güney Avustralya, Güney Afrika ve Fransa’dan gelmektedir. Ancak ülkemizde de bazı türleri yetiştirilmektedir. Şu anda mevcut 800 ila 1.200 tür arasında mimoza bitkisi bulunmaktadır. Türkiye’de küstüm çiçeği ya da dokunmabana çiçeği de denilen şarkılara konu olan bir çiçektir mimoza.

Mimoza Çiçek

Mimoza, seçiminize bağlı olarak genelde ilkbaharda ya da sonbaharda evlerin balkon ya da bahçelerinde ekilebilir. Mimoza çiçek olarak güneşi seven bir bitkidir. Ancak rüzgâr alan yerlerden onu korumalısınız. Çünkü cereyan onları oumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra bu çiçek türü için en uygun sıcaklık 23° ila 25° C arasında olmaktadır. Süzülmüş ve taşlı toprakları çok seven çiçeğimiz bununla birlikte killi, maddece az, ağır ya da kireçtaşı topraklarda asla yetişemez.

Ayrıca kirli havaya karşı çok hassas bir yapısı bulunmaktadır. Havanın kirli olduğu yerlerde çiçek hemen kuruyacaktır. Örneğin ev içerisinde mimoza yetiştiriyorsanız ve evde yoğun bir sigara dumanı varsa birkaç hafta içerisinde çiçek yavaşça kuruyacaktır. Soğuğa dayanıklı bir yapısı vardır kimi mimozalar -5 derecelere bile dayanmaktadır.

Mimoza çiçeği yetiştiriciliği ve bakımı çok kolaydır. İlk 2 yılda düzenli olarak su vermeniz gerekmektedir. Özellikle çiçek açma dönemlerinde soğuk olan toprağı korumalısınız. Saksı bitkilerine ise Mart ve Eylül tarihleri arasında çiçekli bitkiler için bitki gübresi eklemeyi ihmal etmeyin. En iyi mimoza için uygun, geniş ve büyük bir saksı seçmelisiniz. Mimozalarınız çiçek açtıktan sonra onları yoğun ve yuvarlak tutmanız için budama yapabilirsiniz.

Evlerde serin bir odada çiçeği tutmanız gerekmektedir. En önemli şey ise sert musluk sularına karşı dikkatli olmanızdır. Çünkü bazı mimoza sahipleri saksıyı musluk altına tutup sulama yapıyor. Bu bakım konusunda oldukça yanlış bir harekettir. Sulama bakımın en önemli kısmıdır ve bakımı iyi yapılmış bir mimoza yaklaşık 50 yıl yaşayabilir.

Mimoza çiçek olarak pek çok faydası da bulunan bir bitkidir. Ruh ve sinir sağlığı bozulan kişilerde sakinleştirme amaçlı olarak yıllardır kullanılmaktadır. Ayrıca depresyon, anksiyete, duygusal travmalar ve uykusuzluk gibi problemleri olan kişilere de günde bir miktar tüketilmesi önerilmektedir. Yapraklarının koparılarak hazırlandığı çayı ile sigarayı bırakmak isteyen insanlara şiddetli tavsiye edilir. Vücuttaki nikotin ihtiyacını azaltan bu çiçeğin çayı ile sigarayı bırakmak daha kolay olmaktadır.

Mimoza çiçeği birçok tıbbi konuda faydası bulunmaktadır. Mimoza çiçeği kanın pıhtılaşmasını engelleme için de güçlü bir antiseptik olarak bilinmektedir. Akne yaraları, kırışıklıklar, yüzde sarkmalar gibi birçok cilt probleminde de güvenle kullanılan bir bitkidir. Bu sorunlara karşı üretilen krem ya da jeller içerisinde mutlaka mimoza bitkisi içerdiğine şahit olmuşsunuzdur. Bunun yanında boğaz ağrıları, öksürük, ülser ve hemoroide kanamalarının durdurulmasında da oldukça etkilidir. Ancak mimoza çiçeğinin sorunlarınız için kullanılırken önce uzman doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Mimoza Çiçeği Hikâyesi

Mimoza tıpkı yaşama sevinci veren renkleri gibi anlamlarda yüklüdür. Bu değerli çiçeğin kendisi kadar güzel bir öyküsü de bulunmaktadır. Kulaktan kulağa aktarılan mimoza çiçeği hikâyesi ise şöyledir;

1946 yılında yapılan savaşın sonunda harabe gibi bir ülke olarak çıkan İtalyan halkı yaşamaya dair yeni bir umut ışığı arar. Bu sırada İtalya Kadın Birliği üyelerinden Terasa Mattei, Terasa Noce, Rita Mognagnana adlı 3 kadın toplumun yeniden inşa edilmesi için “Kadın Dayanışması” adlı bir çalışma ile olacağını düşünür.

Bu düşüncelerini en iyi sembol edecek şeyin de bir çiçek olmasına karar verirler. Gelen teklifler arasında karanfil, anemon ve mis kokusu ile mimoza çiçeği vardır. Ancak mimozanın diğer çiçeklerden ayrılan birçok özelliği olması ile mimozaya karar verildi. Mimozanın özellikleri ise şöyleydi;

  • Göz alıcı sarı rengi ile mutluluk verdiği içim savaşta kaybolan moralin, mimoza ile yeniden düzeleceğine inanıldı.
  • Mart ayında çiçeklenmesi ile Dünya Kadınlar Gününü de temsil edecek bir çiçek olması.
  • İri bir ağaç haline gelene dek bakımında fazla uğraş gerektirmemesi (çünkü İtalya’nın da hemen toparlanması isteniyordu).
  • Yapıları itibari ile ne kadar kırılgan ve naif olsalar da aslında güçlü bir karakterleri olması özellikle soğuğa ve hava olaylarına karşı olan dirençli yapıları.

Mimoza Çiçeği Anlamı

Mimoza güzel ve hoş kokulu, sembolik anlamları olan ve muhteşem görünüme sahip bir çiçektir. Mimoza sembolizm açısından da pek çok alanda kullanılmaktadır. Görünüşü itibari ile güneşe benzediği için ilk olarak güneşi temsil etmektedir. Çiçek dilinde ise mimoza çiçeği anlamı gizli aşkın çağrışımıdır. Ayrıca artan hassasiyet, tek aşkım anlamı ve yeniden birleşme olarak da anılmaktadır.

Güneş ve altının sembolü olan mimoza, kötülüğün güçlerine karşı kazanılmış zafer, muzaffer yaşamın da simgesi olmaktadır. Bir kişinin size mimoza buketi sunması, dostluk ve sevgi mesajı verdiğinin kanıtıdır. Mimoza pas parlak olduğu için güneş ışığına ve yaz mevsimine işaret eder. Ayrıca saygı, zarafet, nezaket, bolluk, haysiyeti de temsil etmektedir.

Mimoza Nereye Ekilir?

Mimoza, seçiminize bağlı olarak ilkbaharda veya sonbaharda evin balkonuna veya evinizin dışına dikilebilir. Çiçek güneşli yerleri sever ve rüzgârdan korunmalıdır. Mimoza çiçeği için uygun sıcaklık genellikle 23-25 ° C’dir. Ayrıca süzülmüş ve taşlı toprakları sever. Bununla birlikte, bitki kili sevmez, ağır veya kireçtaşı topraklarda yaşamını sürdüremez. Aynı zamanda kirli havaya karşı çok hassastır, havanın kirli olduğu yerlerde çabucak bozulup ölebilir.

Örneğin; Evinizde sigara içiyorsanız mimoza çiçeğini oradan çıkarmanız ve dumansız bir odaya veya dışarıya yerleştirmeniz daha iyidir.

Ayrıca, bitkinin soğuğa duyarlı olduğunu unutmayın, ancak endişelenmeyin, çoğu mimoza türü, kısa ömürlü olmaları koşuluyla -5 ° derece ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.

Bakım ve Onarım Önerileri

  • İlk iki yıl boyunca düzenli olarak sulamalısınız. Özellikle çiçeklenme döneminde soğuk toprağı koruyun. Saksı bitkilerine Mart’tan Eylül’e kadar çiçekli bitki gübresi ekleyin.
  • Mimoza, doğru yere yerleştirildiği sürece saksıda büyümeye çok uygundur. Yani, su rezervi olmayan oldukça büyük bir saksı seçmelisiniz.
  • Mimozalar, çiçek açtıktan sonra onları daha yoğun ve yuvarlak tutmak için budanabilir.
  • Saksı bitkileri için, mimozanızı donmayan aydınlık ve serin bir odada kışlayın veya iki kat kışlık bir örtü ile dalları koruyun.
  • Mimozanıza zarar verebilecek ve renginin solmasına neden olabilecek sert musluk suyuna dikkat edin. Saksı mimoza yetiştirirken, yerdeki gibi büyümesine izin veremezsiniz.

Çiçek Antalya
Genellikle 1 saat içerisinde yanıt verir.

ÇİÇEKANTALYA İnternet Hiz Org. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Merhaba, 💐

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
01:34
×
Whatsapp   Ara